MİSYONUMUZ VE AMACIMIZ
Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri’nin amacı; bulunduğumuz çağın ihtiyaçları doğrultusunda, Dünya çapında üretilen tüm alternatif metot ve donatıları güncel olarak takip edip, belirli bir kombinasyon içerisinde inceleyerek, analiz ve uygulama yöntemlerini belirleyip, sonrasında uygulamaya geçirerek, çalışmalarını sürekli ileri seviyelere taşımaktadır.
Gerçekçi çözüm üreten Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, bunun yanı sıra teknolojinin tüm adımlarını takip ederek yaptığı tüm işleri; T.C. Sağlık Bakanlığı, WHO (Dünya Sağlık Örgütü), Gıda Kodeksi, HACCP, TSE gibi kuruluşların genel mevzuatlarına uygun olarak gerçekleştirmektedir. Ayrıca Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri ’nin ISO belgesi bulunmakta, o nedenle AB mevzuatlarının gereksinimlerine göre işletmenizin uyumu sağlanmaktadır.
Unutmayalım ki, böceklerle mücadele ve kontrol teknikleri bir halk sağlığı hizmetidir. Böcek ilaçlaması yapılacak olan alanda, son derece spesifik davranılması gerekmektedir. Çevreye ve insan sağlığına karşı verilebilecek herhangi bir zararın, telafisi mümkün olmayabilir.
İşte bu nedenle, halk sağlığı gözetilerek yapılan haşere ilaçlamalarında bilirkişi olmak, bununla birlikte insektisitler ve böcek hayatı ve biyolojisi hakkındaki yeterli bilgi ile uygulanacak yöntemin belirlenmesi ve en iyi ve doğru şekilde tatbik edilmesi gerekmektedir.
Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, yaptığı tüm işlemlerin ardından bunları raporlayarak, siz değerli müşterilerimize sunmaktadır. Böcek İlaçlama hizmetinde bizimle yapacağınız işbirliği, sağlıklı ve yaşanabilir bir ortamda hayatınızı sürdürmeniz için çok büyük kolaylıklar sağlar.
HAŞERE İLAÇLAMASI HAKKINDA GENEL BİLGİ VE TERİMLER
HALK SAĞLIĞI ALANI
Ev, otel, okul, hastane, işyeri, üretim yeri, fabrika benzeri; halkın yemesi, içmesi, eğlenmesi, spor yapması gibi insan yerleşim ve çalışma yerleri ve gündelik yaşamıyla ilgili tüm fiziki mekanları ve çevreyi, halk sağlığı alanı olarak sayabiliriz.
ZARARLI ORGANİZMALAR
İnsanlara, insan faaliyetlerine veya insanların kullandıkları veya ürettikleri ürünlere; hayvanlara ya da çevreye yönelik,birçok istenmeyen veya zararlı etkileri olan, her türlü organizmayı içerir.
BİYOSİDAL ÜRÜN
Bir veya birden fazla aktif madde içeren ve kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir hedef organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, zararsız kılan, yok eden aktif madde ve preparatlarıdır.
İNSEKTİSİT
Haşere mücadelesinde kullanılan biyosidal ürünüdür.
RODENTİSİT
Fare, sıçan ve diğer kemiricileri kontrol etmek için kullanılan biyosidal ürünleridir.
MOLLUSİSİT
Sümüklüböcek gibi yumuşakçaları kontrol etmek için kullanılan biyosidal ürünleridir.
KAÇIRICI (REPELLENT)
Doğrudan veya dolaylı olarak, insan yada hayvanların hijyenine yönelik olanlarda dahil olmak üzere, pire gibi omurgasız yada kuş gibi omurgalı canlılarda, zararlı organizmaları ortamdan uzaklaştırmak için kullanılan, biyosidal ürünlerin ismidir.
İLAÇLAMA
Halk sağlığı alanında kullanılan insektisit, rodentisit ve mollusisit gibi maddelerle yapılan zararlı mücadelesine verilen addır.
ALET VE CİHAZ
İlaçlamada kullanılan nakil araçları da dahil olmak üzere tüm motorlu, motorsuz, sabit veya seyyar her çeşit alet, araç ve makine ile bunların çalıştırılması için gerekli malzemelerdir.
GEREÇ
İlaç hazırlama ve ilaçlamada kullanılan su kapları, içerisinde bütün ilaçları hazırlama kapları, ilaç nakil kapları, su tulumbaları, çadır, örtü, koruyucu elbiseler, maskeler, lastik veya kauçuk eldivenler, çizmeler, gözlük siperler gibi koruyucu malzemelerdir.
İZİN BELGESİ
Zararlılara karşı insektisit, rodentisit, mollusisit ve benzeri maddeleri kullanarak mücadele etmek isteyenlere verilen belgeyi ifade eder.
HAŞERE İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ
JEL İLAÇLAMA
Jel ilaçlamanın, çevre ve insan sağlığı üzerinde hiçbir şekilde olumsuz etkisi yoktur. Aksine çok uygun bir yöntemdir. Hamam böceği, kalorifer böceği gibi haşereler için önerimiz, jel ilaçlama yöntemidir. Jel ilaçlamada ilacı yiyen haşere, yuvasına döner ve orada ölür. Diğer böcekler bu ölüden beslenirler. Böylece o böceğin ölüsünü yiyen böceklerde ölür ve zincir bu şekilde devam eder.
JEL İLAÇLAMA YÖNTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Jel ilaçların kokusu yoktur.
Jel ilaçlama öncesinde herhangi bir hazırlığa, ilaçlama sonrası içinde temizliğe gerek yoktur.
Jel ilaçlamada kapı ve pencerelerin kapatılmasına gerek yoktur.
Jel ilaçlamada evden ayrılmanız gerekmez.
Jel ilaçların evcil hayvanlar için zararı yoktur.
Jel ilaçların etkisi uzun süre devam eder.
KOKUSUZ İLAÇLAMA
Kokusuz ilaçlama, sıvı şekilde ve püskürtme yöntemiyle yapılmaktadır. Günün herhangi bir saatinde, çalıştığınız zamanda bile yapılabilir. Sadece ilaçlama esnasında açıkta gıda bulundurulmamalıdır. Bu yöntem periyodik ilaçlamalarda daha çok kullanılır.
KOKUSUZ İLAÇLAMA YÖNTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kokusuz ilaçlama yapılan yerlerde, bulunduğunuz mekanı terk etmeniz gerekmez.
Kokusuz ilaçlama, isminin aksine etkili bir ilaçlama yöntemidir.
Kokusuz ilaçlama, insanların toplu kullanım alanlarında uygulanacak en doğru ilaçlama yöntemlerinin başında gelmektedir.
Kokusuz ilaçlama, temasa duyarlı bir ilaçlama şeklidir. İlaçlanan yerler hemen temizlenmemelidir.
KOKULU İLAÇLAMA
Haşerelerin yoğun olarak görüldüğü yerlerde kokulu ilaçlama yapılmalıdır. Kokulu ilaçlama, sıvı şekilde püskürtme yöntemiyle yapılmaktadır. Örneğin; hamam böcekleri kapsüller halinde ürerler ve her bir kapsülde 35-40 adet yavru bulunur. Yılda 8-10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin hamam böcekleri, öldükleri zaman bile yumurta bırakabilirler. Bu nedenle haşerelerin yoğun olduğu alanlarda etkili bir ilaçlamanın yapılması gerekmektedir.
Kokulu ilaçlamada kısa zaman içinde sonuç alınır. Bu ilaçlamada mekanınızı kısa bir süre terk etmeniz gerekmektedir. Kokulu ilaçlama sırasında, ilaçlanan alanda bulunmamanız ve evcil hayvanlarınızı dışarı çıkarmanız gerekir. Çıkarılması mümkün olmayan akvaryum varsa üstü iyice kapatılır ve ıslak havlu ile iyice örtülür. İlaçlama bittikten birkaç saat sonra, mekanınızı havalandırarak günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
KOKULU İLAÇLAMA YÖNTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kokulu ilaçlama çok etkili bir ilaçlama şeklidir. Kokulu ilaçlama yapılan mekanda, ilaçlama yapan ekip elemanları dışında, kesinlikle hiç bir canlının bulunmaması gerekmektedir. Çünkü, kokulu ilaçlama insan sağlığı açısından çok sakıncalıdır. Kokulu ilaçlama yapıldıktan sonra, mekandaki tüm kapı ve pencereler ortalama iki saat süresince kapalı tutulmalıdır.
Bunun sebebi ilacın etkisini uzun süre korumasıdır. Kokulu ilaçlama işlemleri tamamlandıktan sonra mekan en az bir saat süresince havalandırılmalıdır. Bu süre bitimine kadar aynı şekilde ilaçlanan mekana canlı girmemelidir. Kokulu ilaçlama yapılan alandaki tüm gıda malzemeleri, tabak, çatal, bıçak vb. kapalı bir yerde saklanmalıdır.
ULV (SOĞUK SİSLEME) İLAÇLAMA YÖNTEMİ
Bu yöntem daha çok pire, tahtakurusu ve uçan haşerelere karşı uygulanır. Çok etkili bir yöntemdir. Bu ilaçlama yönteminde daha çok kokulu ilaç tercih edilir. Termal sisleme de diyebileceğimiz bu yöntemde kullanılan insektisitin muhtevasındaki buharlaşmayı geçiktirici etken olan 0,03 mm çapındaki damlacıklar,mekan etrafında koruyucu bir tabaka oluşturarak buharlaşmayı tutar ve damlaların hava akımı üzerinde mümkün olan en uzun sürede kalmasını sağlayarak, haşere ile teması azamiye çıkarır. Böylece bu damlacıklar haşerelerin girebileceği ve yaşamış olduğu her yere yani yuvalarına temas etmiş olur.
TERMAL FOG (SICAK SİSLEME) İLAÇLAMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde daha çok pire, tahtakurusu ve uçan haşerelere karşı uygulanır. Soğuk sislemeden farkı ise sıcak su kullanılarak, etkinin oldukça artırılmasıdır. Çok etkili bir yöntemdir. Bu ilaçlama yönteminde de kokulu ilaç tercih edilir. Termal sislemede kullanılan insektisitin, muhtevasındaki buharlaşmayı geçiktirici etken, 0,03 mm çapındaki damlacıklar etrafında koruyucu bir tabaka oluşturur.
Bunun sayesinde buharlaşmayı tutar ve damlaların hava akımı üzerinde mümkün olan en uzun sürede kalmasını sağlayarak, haşere ile teması azamiye çıkarır. Bu damlacıklar haşerelerin girebileceği ve yaşamış olduğu her yere,yuvalarına temas etmiş olur.
FUMİGASYON YÖNTEMİ
Böcekleri (yumurta, larva, nymph, pup ve ergin dönemde) ve diğer zararlı etmenleri (nematod, mantar, bakteri gibi) öldürmek amaçlı ile kapalı bir ortamda ( belirli bir ısıda ve miktarda) gaz halinde kimyasal bir madde ( fumigant) vermek ve belirli bir süre gazı bu ortamda tutma işlemidir.
Fumigasyon her türlü bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler, diğer tüm materyaller, ihracatı yapılan ürünler ile üzerinde taşınan tahta paletleri, zararlı etmenlerden arındırarak, bu etmenlerin ürünlerde oluşturduğu tahribatı ve kaybı önlemek suretiyle, ürünün sağlıklı halde bulunması amacını gerçekleştirmektedir.
FUMİGASYON YÖNTEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Fümigasyon sahasında ve bitişiğinde insan ve hayvanlar bulunmamalıdır.
Fümigasyon işlemi en az iki operatör tarafından yapılmalıdır.
Fümigasyon yeri iyi seçilmelidir.
Fümigasyonda kullanılacak fümigantların özellikleri ile fümige edilecek materyalin yapısı ve nitelikleri iyi bilinmelidir.
Fümigasyon metodunun tespitinde,zararlı etmenin türü materyalin ve çevrenin ısısı gazlanma süresi gibi faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır.
Fümigasyon sırasında sigara içilmemeli ve herhangi bir şey kesinlikle yenilmemelidir.
Fümigasyon yapılacak zemin beton (tercihen şaplı beton) olmalı ve tabanın üzerine ürün konulacak şekilde ızgaralar yerleştirilmelidir. Eğer zemin toprak veya tahta ise gazın sızmaması için taban kısmına kraft kağıdı,branda bezi veya naylon konulmalıdır.
Fümigasyon sahasından fümigantın zarar verebileceği veya istenme yen koku bırakabileceği materyaller uzaklaştırılmalıdır.
Fümigasyon uygulaması bitirildikten sonra fümigantların zehirli kalıntılarının giderilmesi için el ve yüz bol sabunlu sı ile yıkanmalıdır.
BAZI ZARARLI HAŞERE VE KEMİRGEN TÜRLERİ
HAMAMBÖCEKLERİ
ALMAN HAMAM BÖCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Erginler 10-15 mm boyundadır, dişiler erkeklerden daha kısa boydadır. Çoğunlukla rengi açık sarımsı kahve renktedir. Pronotum üzerinde uzunluğuna iki kalınca koyu leke mevcut olup, diğer türlerden ayrılır.
Yaşam Evreleri
Hamam böcekleri içerisinde en hızlı üreyen türdür. Yumurta paketi 7-9 mm. boyunda, 4 mm. enindedir. Dişilerde nimf evresi 40-60 günde gerçekleşir ve beş veya altı gömlek değiştirirler. Erkeklerde ise nimf zamanı 37-40 gün sürmekte ve altı veya yedi gömlek değiştirmektedir. Erginlerin hayatı, sıcak ortamda 3-4 ay kadar, soğuk ortamda ise 5-8 ay kadar sürmektedir.
Barınma Alanları
Alman hamamböceği diğer türlerdeki gibi insanların bulunduğu yerler, oteller, lokantalar, pastaneler, fırınlar, hastaneler, yemekhaneler,gıda ile ilgili üretim yapan fabrikalar, değirmenler, marketler, gıda depolan ve benzeri yerlerde bulunurlar.
Korunma İpuçları
Bu tür hamam böcekleriyle mücadele uzman yardımı ve periyodik destek gerektirmektedir. Sayılarının daha fazla artmaması ve özellikle de üremelerinin kontrolünün ele alınması için yaşam alanları ve yuvaları belirlenmeli ve en uygun yöntemle bu sorun en sağlıklı biçimde çözümlenmelidir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi haşere ilaçlama konusunda uzman bir firmadan destek alınması gereklidir.
AMERİKAN HAMAM BÖCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Büyük, kırmızımsı kahve renkte, tamamen gelişmiş kanatlara sahip bir türdür. Erginler, 35 – 50 mm boyundadır. Dişilerin kanatlan abdomenin sonunda bulunan halkaya kadar uzanır, alt tarafından bir karina ve bunun yanında uzunlamasına çukurca bir çizgi mevcuttur.
Yaşam Evreleri
Dişiler çiftleşmelerinin hemen ardından, yumurta paketlerini dolaştıkları ve sıcaklığını yüksek buldukları gizli yerlere bırakırlar. Nimfler, çoğunlukla yumurta paketleri bırakıldıktan 3-12 hafta sonra ortaya çıkarlar. Altmış adetten fazla yumurta paketi bırakabilirler. Erginlerinin ömürleri bir yıl kadardır. Bu süre serin yerlerde iki yıla kadar çıkabilmektedir.
Barınma Alanları
Amerikan hamamböceğine lokantalarda, evlerin mutfak bölümlerinde pastanelerde, gıda depoları ve ambarlarında, bakkallarda, marketlerde ve kanalizasyonlar içinde çok sık bir şekilde rastlanmaktadır. Bunun dışında, gemilerde, bodrum katlarından başlanarak üst kata kadar her yerde bulunmaktadırlar. Bazen lağımlarda, kanalizasyon içinde çok fazla bulunduğu gözlemlenmektedir.
Korunma İpuçları
Amerikan hamamböceğinin bazı virüs, bakteri ve nematod çeşitlerinin, vektörü olduğu incelenmiş ve tespit edilmiştir.Bu nedenle, biran önce haşere ilaçlama konusunda sağlıklı çözümler sunan Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir firmadan destek alınması gerekmektedir.
ŞARK (ORYANTAL) HAMAMBÖCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Dişiler, siyahımsı koyu kahve renkte olup; erkekler, koyu kırmızımsı kahve renktedir. Erginlerin boyu, 13-30 mm arasındadır. Erkeklerde ön kanat abdomenin sonuna kadar ilerlemekte, dişilerde ise ön kanat iyice küçülmüş durumdadır.
Yaşam Evreleri
Şark hamam böceği 1–1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidirler. Bu türdeki erkeklerde, iki adet kahve renkli kanat vardır.Dişiler oval, erkekler ise daha ince bir yapıdadır. Yumurta paketi 10-12 mm uzunluğunda ve siyahımsı kahve renktedir. Erkek birey nimfleri 7-8 gömlek, dişi birey nimfleri ise 9-10 gömlek değiştirerek ergin olmaktadırlar.
Barınma Alanları
Ergin böcekler ve nimfler, gündüz saatlerinde sıcak ve karanlık yerlerde saklanırlar. Vücutları yassı olduğu için duvardaki yarık ve çatlakların arası, tahta aralıkları, kapı ve pencere kasalarının duvarla bitiştiği boşluklara rahatlıkla yerleşerek yuvalarını yaparlar. Yaz aylarında sıcak yerlerde çöplük,lağım,kanalizasyon ve benzeri gibi binalardan uzak yerlerde yaşadıklarını sürdürdükleri gözlenmektedir.
Korunma İpuçları
- Orientalis (şark hamam böceği)’nin bazı bakteri, protozoa ve nematod türleriyle ilişkilerinin olduğu saptanmıştır. Mücadele etmesi çok dikkat ister ve dışarıdaki üreme ve barınma yerlerini, dikkatle araştırıp bulup yok etmek için Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir ilaçlama servisine ihtiyaç duyulur. Böceklerin ergin ve yumurta bırakma durumunda gerçek çözüm için 15 günlük periyotlarla minimum iki ilaçlama gereklidir. İlk olarak mevcut canlılar ölür. İkinci ilaçlamada ise bıraktıkları yumurtaların çatlaması beklenerek, yumurtadan çıkan böceklerde ilaçlanarak kesin netice alınır.
KAHVERENGİ BANTLI HAMAMBÖCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Yoğun olarak açık sarı, pembe bazen koyu kahve renkte bulunurlar. Erginler 10-14 mm boyundadır.Dişilerde vücut toplucadır ve arkaya doğru genişlemektedir.Kanatlar kısadır.
Yaşam Evreleri
Kahverengi çizgili Hamamböceğinin bıraktığı yumurta paketi yaklaşık 5 mm boyunda ve 2 mm enindedir, koyu kahve renkte içerisinde 16 civarı yumurta bulunur. Bir dişi 7-10 gün aralıklarla 15 – 20 yumurta paketi bırakır.
Barınma Alanları
İnsanların bulunduğu yaşam alanlarına oldukça iyi kanalize olan bu tür, evlerde buzdolaplarının arkasına, elektronik eşyalarının içerisine, mobilyaların,çöp kutularının iç kısımlarına ve kalorifer kazanlarının bulunduğu kısımlarda yuva yaparlar.
Korunma İpuçları
Gündüz saklanıp gece dışarıda gezinen bu böcek türünün en önemli özelliği ergin ve nimfleri çok hızlı ve hareketlidir. Ufacık bir harekette uçup kendilerini yere atarlar. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, uzman kadrosuyla böcek ilaçlama konusunda siz değerli müşterilerimize profesyonel çözümler sunar.
KARINCALAR
FİRAVUN KARINCALARI
Fiziksel Özellikleri
Boyları 3-4 mm civarındadır ve sarı renktedir. Antenlerinin sonundaki üç parçadan oluşan bölüm sayesinde diğer karıncalardan ayırt edilebilir.
Yaşam Evreleri
Karınca boyu 0.01 ile 3 cm arasında değişen, ağırlığı 1 ile 150 miligram arasında, dilediği kadar yumurtlayan, herşeyi yiyen ve nüfusu milyarların çok ötesine varan bir böcek türüdür.
Barınma Alanları
Duvar içleri, mobilya ve aletler, dolaplar, perde yuvaları, sandıklar, çatı kaplamalarının altı, vs. gibi hemen hemen her yerde bulunabilirler.
Korunma İpuçları
En iyi korunma yöntemi yemlemedir. İşçi karıncaların koloniye yem taşıması ile belirli bir süre içerisinde öldürücü etkileri gözlemlenir. Ana koloni tespitleri iyi yapılmalıdır.Sorunun tam anlamıyla çözümü için konusunda uzman Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri ile irtibata geçiniz.
MARANGOZ KARINCALARI
Fiziksel Özellikleri
Marangoz karıncalarının boyları 1,5-2 cm olup, kahverengi ya da siyah renktedirler.
Yaşam Evreleri
İsimlerini tahtaları oyarak koloni oluşturmaları sebebiyle almışlardır. Genelde diğer böcek türlerini yiyerek yaşamlarını devam ettirirler. Bu tür karıncalar uçabilir ve ana koloniden koparak farklı yerleşim alanlarına giderek orada koloni oluşturabilirler.Bu nedenle mücadelesi oldukça zordur.
Barınma Alanları
Çoğunlukla evlerde bulunurlar. Dışarıda ise ağaç içlerinde dallara yerleşirler.Rutubeti çok sevdikleri için bu noktaları tercih ederler. Havalandırılması iyi olmayan çatı aralarında ve kapalı bölümlerde sık rastlanırlar.
Korunma İpuçları
Konutlarda en sık rastlanan türlerden biri olan marangoz karıncalar iç alan kolonisi ve dış alanda ki ana koloni tespitinin yapılmasının ardından yemleme yapılarak etkisiz hale getirilir. Böcek ilaçlamasında profesyonel olan Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi bir firmadan destek almanız doğru olacaktır.
ATEŞ KARINCALARI
Fiziksel Özellikleri
İşçi karıcaların boyları 0,4 – 1.0 cm arasında değişmektedir. Renkleri ise kırmızıya yakın bir tonda kahverengidir. Ateş karıncaları ısırgan oldukları için diğerlerinden ayrılırlar.
Yaşam Evreleri
Bu tür karıncalar ısırdıklarında beyazımsı lekeler oluşur. Alerjisi olanlar için tehlike teşkil edebilir. Bunun dışında yuvalarına dokunulduğunda çok fazla sayıda karınca saldırısına uğramak olasıdır.
Barınma Alanları
Ateş karıncaları, toprak altlarında çimenlik alanlarda onlarca büyük koloni oluşturabilirler. Yuvalarını bulabilmek her zaman kolay değildir. Büyük bir uğraş ve çaba gerektirir. Konutlara yakın olmaya özen gösterirler. Çatlaklara ve boşluklara girerek koloniler kurarlar.
Korunma İpuçları
İnsan sağlığını tehdit etmelerinden dolayı çeşitli korunma yöntemleri uygulanmalıdır.Yemleme işlemi, periyodik olarak yapıldığında ancak başarılı sonuçlar alınabilir. Koloni tespitleri oldukça önemlidir. Profesyonel haşere ilaçlama firması Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri ile sorununuzun çözümü için lütfen irtibata geçiniz.
ARJANTİN KARINCASI
Fiziksel Özellikleri
Boyları 3-4 mm civarındadır. Renkleri ise koyu kahverengi ve parlaktır.
Yaşam Evreleri
Arjantin karıncası, kolonilerinde çok fazla sayıda kraliçe karınca olur. Bu nedenle bulundukları koloniler bölünüp ayrılabilir. Sonrasında tekrar birleşebilir. İşçi olan karıncalar yüzbinlerle ifade edilebilir. Bina içlerine yerleşirler. Yaprak bitlerinin hoşuna giden meyve ağaçları ve çeşitli bitkiler, Arjantin karıncalarının saldırısına uğrarlar.
Barınma Alanları
Dış alanlarda yüzeye yakın yerlerde taşların altında çeşitli boşluk ve yarıklarda yaşamlarını sürdürebilirler. Konutların içerisinde oldukça sık görülmektedirler.
Korunma İpuçları
Yaz aylarında çok yoğun olarak görüldükleri için korunması oldukça zordur. Periyodik ilaçlama yapılarak ancak eve girmeleri engellenebilir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi uzman kadroya sahip profesyonel bir ilaçlama firmasından yardım almanız doğru olacaktır.
HIRSIZ KARINCALAR
Fiziksel Özellikleri
Boyları 1,5 mm civarındadır ve altın sarısı rengindedirler. Tipik özellikleri nedeniyle firavun karıncasına benzemektedirler. Fakat hırsız karıncalar antenlerinde 10 segment ve ucunda iki segmentli topuz bulundururken, firavun karıncaların antenlerinde 12 segment ve üç segmentli topuz bulunmaktadır.
Yaşam Evreleri
Bunların hırsız olarak isimlendirilmesinde ki sebep, komşu olarak seçtikleri kolonilerdeki karıncaların yumurtalarını ,larvalarını ve yiyeceklerini çalmalarıdır. Rutubetli yerlerde, mutfak ve banyolarda görülebilirler.
Barınma Alanları
Hırsız karıncalar, toprak içerisinde ağaç oyuklarında buldukları her türlü boşlukta yuvalarını kurarlar. Yuvalarını bulabilmek oldukça zordur.
Korunma İpuçları
Gerçekten korunulması zor olan bir karınca türüdür. Firavun karıncalar için kullanılan yemle ilaçlama yapılır. Bu yemler protein içermeli ve yağlı olmalıdır. Doğru yem tercihi için Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri profesyonel ilaçlama firmasından, en uygun desteği alabilmek için uzman kadromuzla lütfen iletişime geçiniz.
ÇILGIN KARINCALAR
Fiziksel Özellikleri
Siyah renkte olan çılgın karıncalar, 3-4 mm boyunda uzun antenlere sahiptirler. İsimlerini belirli bir yol çizgisinde yaptıkları hızlı zigzag hareketler nedeniyle almışlardır.
Yaşam Evreleri
Sayıları binleri aşan işçi karıncalarla birlikte, çok sayıda kraliçe karıncadan oluşan, devasa koloniler oluşturabilmektedirler.
Barınma Alanları
Dış çevrede genelde zemin içerisinde buldukları boşluklarda çukur, yığın toplu odun yığınları içerisinde hayatlarını sürdürürlerken, mekan içerisinde, tuğla aralarında, halı altında ve bulabildikleri tüm boşluklarda, koloni oluşturabilirler.
Korunma İpuçları
Çılgın karıncaların en önemli özelliği yemi tercih etmemeleridir. O nedenle korunması çok zordur. Koloni tespiti yapılması şarttır. Koloniler bulunarak yok edilirse ancak başarılı sonuç alınabilir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri yapacağı profesyonel kontrol ve denetimlerle karınca üremelerinin önüne geçilmesinde sizlere yardımcı olmaya hazırdır.
KALDIRIM KARINCALARI
Fiziksel Özellikleri
Kaldırım karıncalarının boyu, 3-4 mm arasında olup kahverengi renklidirler.
Yaşam Evreleri
Uzun süreli periyodik çalışmalarla, yemleme yöntemine maruz bırakılarak, koloniler ortadan kaldırılabilir. Kolonilerin bulunması ve kullanılacak olan yemlerin kimyasal özelliklerinin, buna uygunluğunun, araştırılması ve tespiti gerekmektedir.
Barınma Alanları
Bu tip karıca tipleri yaya kaldırımlarının etrafında yol kenarındaki toprağa yakın kesimlerde ,avluda ,bina temellerinde yuvalarını kurarlar.Yuvalarını kurarken dışarıya toprak attıkları için yerleşim yerleri, gözle görülür. Toprak taşıyarak da yuvalarını istedikleri bir noktada kurabilirler.
Korunma İpuçları
Yaşadığımız konutlarda ki tüm boşluklar öncelikle kapatılmalı ve dış alanda yığın olarak bulunan keresteler, ağaç dalları varsa bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, uzman ekibiyle sizlere profesyonel hizmet sunar problemin çözümü için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
KOKULU EV KARINCALARI
Fiziksel Özellikleri
Boyları 3-4 mm arasında değişmektedir. Renkleri ise kahverengi olup, çiğnendiklerinde çürük hindistan cevizi kokusu yayarlar.İsimlerini bu özelliklerinden dolayı almışlardır.
Yaşam Evreleri
Sayılarını binlerle ifade edebileceğimiz kadar, çok fazla işçi karınca ve birden çok kraliçeden oluşan kolonilere sahiptirler. Yemle beslenmeyi tercih etmedikleri için kontrol altına alınması oldukça zordur. Koloniler bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi böcek ilaçlama konusunda profesyonel bir firmanın yapacağı kontroller, incelemeler ve düzenli hizmet oldukça faydalı olacaktır.
Barınma Alanları
Bu tür karıncalar dış alanda üst üste dizili malzemeler var ise onların arasına yerleşebilirler. Ortamda bulunan bitki yığınlarına, ağaç kabukları içerisine, zemin kaplamalarının altına, yuva kurabilirler.İç mekanlarda ise duvar aralarındaki boşuklara, halı altlarına yuvalanabilirler.
Korunma İpuçları
Bu tür karıncalar çok miktarda yuva kurarlar ve farklı noktalara yuva kurdukları için kontrolü oldukça zordur. En etkili yöntem kolonilerin yer tespitinin yapılması ve değişik yemleme metodlarıyla kolonileri yok etmektir.Bulunan yuva etrafındaki yığılı malzemeler ortadan kaldırılmalıdır. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir firmadan düzenli hizmet almak doğru olacaktır.
ÖRÜMCEKLER
KARA DUL ÖRÜMCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Karadul örümceğinin boyu 2 cm. civarındadır. Kahverengi ya da siyah renktedir ve bedeni parlaktır. Karın kısımlarında kırmızı bir leke bulunur. İnsanların çekindiği bu örümcek ısırdığında birkaç gün acı çekmeye sebep olabilir. Fakat genellikle öldürücü etkisi yoktur. Ama çocuklar, yaşlılar ve hastalar için tehlike arz edebilir.
Yaşam Evreleri
Bu tür örümcekler yüzeye yakın yerlerde,aynı tip olmamakla birlikte, farklı farklı ağ modelleri yaparlar. Ağlarını genellikle kerestelerin bulunduğu toplu yığınlar arasına ya da güvenilir kutuların arasına yaparlar. Ağlarını bir noktadan diğerine atarak istedikleri yüksek noktalara ulaşabilirler. Böcek yiyerek beslenirler ve çiftleştikten sonra dişiler, erkek örümceği yerler.
Barınma Alanları
Karadulun ısırması genelde bir eşyayı kaldırırken onunla temas haline gelinmesi durumunda olur. Ağlarını çok sakin tenha ortamlarda seçmeye özen gösterirler ve gelen böcekleri avlarlar. Karışık dizilmiş eşya araları ve garaj içlerini seçebilirler.
Korunma İpuçları
Garaj ve depo gibi alanlarda karışık olarak dizilmiş eşyalar içerisinde yaşadıkları için kesinlikle çıplak elle temas edilmemelidir. Eldiven giyilerek önlem alınmalıdır. Ayrıca ağ görüldüğünde karadul gözükmese bile çıplak elle müdahale yapılmamalı sayıları çok fazla olduğunda vakumla müdahale edilmelidir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profeyonel bir firmadan yardım alınması ise en doğru olanıdır.
KAHVERENGİ İNZİVA ÖRÜMCEĞİ
Fiziksel Özellikleri
Kahverengi inziva örümceği, açık kahverengi rengindedir. Boyu ise 1-1,5 cm kadardır.Başlarının üst kısmında kemana benzer bir şekil bulunur.
Yaşam Evreleri
Bu tür örümceklerde ısırma eğilimi görülmez. Ancak ısırdıklarına, çok kötü görünümlü bir yaraya neden olabilirler.Bir an önce pansuman yapılmalıdır. Aksi taktirde enfeksiyon kapılabilir.
Barınma Alanları
Depo,garaj ve bodrum gibi alanlar, kahverengi inziva örümceği için yaşam alanıdır ve ağ kurması için idealdir. Aynı zamanda, bu tip yerlerde böcekler yoğun yaşadığı için tercihlerini bu tür kapalı ve rutubetli yerlerden yana kullanırlar.
Korunma İpuçları
Bu örümcek türünün olduğu mekanlarda ,eşyaların üzerleri sürekli temizlenmeli, duvarla perde arasında boşluk olmalı, ortam sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profeyonel bir firmadan yardım alınması elbette ki doğru ve faydalı olacaktır.
EVCİL ÖRÜMCEK
Fiziksel Özellikleri
Boyları 2-2,5 cm kadardır kahverengiye yakın bir renktedir ve üzerlerinde çeşitli şekiller bulunur.
Yaşam Evreleri
Bu türdeki örümcekler, huni şeklinde, düz ağ kurarlar. Erkekler sürekli dolaşırken, dişiler ağ üzerinde zaman geçirirler. Isırmaları ise tehlike oluşturmaz.
Barınma Alanları
Ağlarını boşluk,yarık ve çatlaklara, huniye benzer şekilde yaparlar ve dinlenmeye çekilirler. Bodrum,depo,garaj gibi alanlarla, bitki üzerlerinde görülebilirler.
Korunma İpuçları
Bunlarla mücadele için yerleştikleri alanlardaki ağlarını bulup, imha etmek gereklidir. Boşluklara ,yarıklara kimyasal maddeler uygulanmalıdır. Bina çevresinde bitki oluşumu engellenmeli, boşluk bulunan yüzeyler kapatılmalı, yaşam alanları kısıtlanmalıdır.Yoğunlukları arttığında mücadele için mutlaka Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir firmadan yardım alınmalıdır.
ZIPLAYAN ÖRÜMCEK
Fiziksel Özellikleri
Zıplayan örümcekler, 0,5-1 cm boyunda ve siyah ya da gri renktedirler. Bazı türleri parlak renkte olup üzerlerinde yoğun şekilde tüy bulunmaktadır.
Yaşam Evreleri
Ev dışında en çok görülen örümceklerdir. Gündüzleri daha aktif olarak gezinirler. Büyük yapıları, hızlı olmaları ve bir noktadan, diğerine zıplamalarıyla bilinirler. Kocaman gözleri, av tespitlerinde işlerini kolaylaştırır.
Barınma Alanları
Ev içlerinde çok nadir görülürler. Dışarıda bitkilerin yapraklarında terasta,duvarlarda yaşayıp avlanmaktadırlar.
Korunma İpuçları
Bu tür örümcekler, tehlikeli değildirler ve zararlı olarak nitelendirilmezler. Ama görüntüleri nedeniyle örümcekler, bazı insanlarda ”örümcek korkusu” oluşturmaktadırlar. Bu nedenle görüldüğünde, yakalanıp evden uzaklaştırılabilirler.
TARANTULA
Fiziksel Özellikleri
Bilinen en büyük örümcek türü olan tarantula yaklaşık olarak 6-7 cm boyundadır ve kahverengi renktedir. Üzeri yoğun tüylerle kaplıdır.
Yaşam Evreleri
Yuvalarının dışına gece çıkarlar sadece aktif avlanmazlar. Yuva yakınına gelen böceklerle besin ihtiyaçlarını karşılarlar.Yaz bitimine doğru erkek olanlar çiftleşmek için yuvalarından uzaklaşırlar o nedenle tesadüfen garaj,depo,bodrum gibi yerlerde karşılaşılabilir.
Barınma Alanları
Ağ örmezler.Yüzey üzerinde bulunan malzemeler altında ve içerisinde bunun dışında toprak içerisinde yuva kurarlar.
Korunma İpuçları
İri olmalarına karşın zararsızdırlar. Çok ağır hareket ederler. Görüldüğünde bir fırçayla yönlendirilip, bir kutu içerisine alınarak, ortamdan uzaklaştırılabilirler.
İĞNESİNİ BATIRAN YA DA ISIRAN HAŞERELER
BAL ARISI
Fiziksel Özellikleri
Bal arılarının boyları, 1-1,3 cm civarındadır. Altın sarısı rengindedir. Üzerinde gövdesini saran, kahverengi çizgiler bulunur.
Yaşam Evreleri
Bu arılar, uzun yıllar hayatta kalıp, güçlü koloniler kurarak yaşamlarını sürdürürler. Yapılardaki boşluklara peteklerini tamamen doldurdukları için uzaklaştırmak oldukça zordur. Kolonilerin içerisinde kraliçe ve erkek arılar bulunur. Bu tür arılara, müdahale edilmediği sürece asla saldırmaz. Oldukça uysaldırlar.
Barınma Alanları
Tabiatta, ağaç üzerinde ki boşluklarda ,dağ eteklerindeki mağaralarda ve yarıklarda yuva yaparlar.Bazen tavan aralarına,baca içlerine girerek yuva yaptıklarıda gözlenir. İnsan eliyle yapılmış kovanlar ise en fazla yaşadıkları yerlerdir.
Korunma İpuçları
Arıların bulunduğu bölüme çok fazla yakın olmamak gereklidir. Koruyucu ekipmanlar ile birlikte yuvayı bozmak çok önemlidir. Bu işlemden sonra, arta kalan petekler temizlenmelidir. Aksi halde oluşan koku, diğer böcek türlerini bu alana çekebilir.
YABAN ARISI
Fiziksel Özellikleri
Yaban arılarını boyları, 2-2,5 cm kadardır. Siyah gövdelerini saran, sarı çizgiler mevcuttur.
Yaşam Evreleri
Sadece bir koloni, sayıları binlerle ifade edilebilecek kadar çok yaban arısını, içerisinde barındırabilir. Yazın sayıları oldukça fazla artar. Yuvalarına yapılabilecek herhangi bir temasta, çok ciddi saldırılara maruz kalınabilir.Bal arıları, bir kez sokup ölürken,yaban arıları birden fazla sokabilir.
Dışarı alanlarda, bitki tohumlanmasında faydalı olsalar bile, ev içerisine yerleştiklerinde büyük tehlike arz ederler. Biran önce o bölgeden uzaklaştırılmaları gereklidir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi haşere ilaçlama da profesyonel bir firmadan hizmet alınması size bu konuda ve diğer haşere problemlerinde büyük fayda sağlayacaktır.
Barınma Alanları
Kullanılmayan kemirgen yuvalarında ve toprak içerisinde yuvalarını yaparlar.
Korunma İpuçları
Bağ ve bahçe işlerinde kullanılan, elektrikli, yüksek ses çıkartan makinalar, yaban arılarını tahrik ederek, saldırmalarına sebep olabilir.Bu nedenle bu tip aletleri kullanırken dikkatli olunmalıdır. Yuvaları görülebiliyorsa yaklaşmamak gerekir.Yuvaların deliği asla kapatılmamalıdır. Çünkü başka bir delik bulup çıkabilirler. Hatta yeni bir delik bile açabilirler. Çok sayıda ısırmalar ölüme sebep olabilir.
AVRUPA EŞEK ARISI
Fiziksel Özellikleri
Bu tür eşek arıları, 2,5-4,5 cm boy aralıklarında olup, koyu renktedirler. Gövdelerinde, açık kahverengi çizgiler bulunur.
Yaşam Evreleri
Bunlar yaşamları yaklaşık olarak, bir yıl sürebilen koloni oluştururlar. Kraliçe arı, yuva bulduktan sonra larva oluşturur. Larva geliştikten sonra oluşan işçi arıyla birlikte, yuva daha büyütülür.Ve gıda ihtiyaçları karşılanmaya çalışılır. Eğer herhangi bir müdahaleyle karşılaşırlarsa çok saldırgan olabilirler.
Barınma Alanları
Çoğunlukla yeşil alanlarda, ağaç ve çalı içerisinde yuva oluştururlar. Fakat Avrupa eşek arısı, tavan aralarında, baca kenarlarında, binaların dış yüzeyindeki boşluklarda, yuva kurarlar.
Korunma İpuçları
Çeşitli ekipmanlar giyilerek koruyucu önlemlerle müdahale edilmelidir. Aksi taktirde bu arılar sokarsa ölümcül tehlike oluşur. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel böcek ilaçlama firmasından destek almanız doğru olacaktır.
AKREP
Fiziksel Özellikleri
Akrepler genellikle 4-5 cm boyundadırlar. Birçok renkte bulunabilirler.Mavi,sarı,kahverengi,kırmızı,siyah renginde olanları vardır.
Yaşam Evreleri
Akrepler, böcekleri yiyerek gıda ihtiyacını karşılar. Çeşitli boşluklardan ve aralıklardan ,yiyecek bulma ve yuvalanma amacıyla, yaşam alanlarımıza yani evlerimize kadar girebilirler.
Barınma Alanları
Ev içerisinde giysi dolaplarında, ayakkabılık (özellikle ayakkabıların içerisine yerleştikleri çok fazla görülmüştür),yatak içleri gibi sık kullandığımız alanlarda gezinirler.
Bütün akrepler sokarlar. Ama alerjisi olan ya da hastalıklı ve zayıf bünyeli insanlara özellikle zarar verirler. Sokulma durumunda, hiç vakit kaybedilmeden hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Korunma İpuçları
Bir yaşam alanında, akreplerden kurtulmak için öncelikle etraftaki toplu halde bulunan yığınlardan kurtulmak gerekir. Çünkü en çok yuva yaptıkları noktalar bu şekilde olur. Ağaç yığınları arasına özellikle çok fazla yerleşirler.
AKAR (MİTE)
Fiziksel Özellikleri
Boyu toplu iğne topuzu kadardır. Türüne göre, beyaz ya da krem rengindedir.
Yaşam Evreleri
Özellikle kuşlarda, bu tür haşere bulunmaktadır. Sayıları çok fazla olduğunda toprakta ,ağaç yada bitki üzerlerinde yaşarlar.Çoğunlukla tavuk çiftliklerinde problem çıkartabilirler.İnsanların bulunduğu ortama ise güvercin,serçe gibi kuşlar vasıtasıyla gelirler.
Barınma Alanları
Çoğunlukla, kanatlı hayvanların üzerinde ve yuvalarının içerisinde barınırlar. Farklı alanlara yayılarak değişik canlı arayışına girerler. Parazit yaşamlarını sürdürme eğilimindedirler.
Korunma İpuçları
Bir yerleşim yerinde bu canlı tespit edildiğinde mutlaka Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir firmadan destek almalısınız. Akarların yuvalandığı ortamın yani kaynağın tespiti gereklidir. Ayrıca bina yüzeyindeki çatlaklara uygulama yapılması bu haşerelerin engellenmesi için çok gereklidir.
PİRE
Fiziksel Özellikleri
Pirelerin boyları yaklaşık olarak 3-4 mm. arasındadır. Renkleri ise kırmızıya yakın kahverengidir. En önemli yaşam alanları, hayvanların tüyleridir. Buralarda rahatlıkla gezinebilirler. Yaşam alanımıza, evcil hayvanlarımız aracılığıyla girerek çoğalırlar.
Yaşam Evreleri
Dişi pireler, çiftleşmenin ardından her gün 19-20 adet arasında, yumurta bırakırlar. Minik ,kanatları olmayan kan emerek beslenen böcek türleridir. Bacakları çok güçlüdür. Bunun sayesinde boylarının 200 katına kadar zıplayabilir. Pireler veba, tifus ve talasemi gibi hastalıkları bulaştırmakta önemli bir faktördürler.
Barınma Alanları
Vücut yapılarından dolayı canlıların derilerine yapışarak ve kan emerek beslenirler. Kan emme olayını özellikle üzerinde yaşadığı canlı uyuduğu sırada gerçekleştirirler. Evcil hayvanlara pire bulaşması, onların dış alanlarda bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Korunma İpuçları
Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir firmadan alacağınız yardım, sorunun çözümünde doğru olacaktır. Pire mücadelesi belirli aşamaların ardından oldukça iyi sonuç vermektedir. Uygulama planının iyi yapılması,ardından hayvanların steril edilmesi, sonrasında iç alan ilaçlama faaliyetleri ve son olarak dış alan ilaçlaması yapılarak, barınma alanları tamamen uygulamaya tabi tutulmalıdır.
KENE
Fiziksel Özellikleri
Kenelerin boyları 4-5 mm arasındadır. Fakat yeni kan emmiş dişiler, 1,2-1,5 cm kadar olabilirler. Renkleri genellikle koyu kahverengidir.
Yaşam Evreleri
Birçok hayvan ve insan üzerinde hayatlarını sürdürebilirler. Özellikle köpeklerde, çok yoğun olarak bulunurlar. Canlıların baş ve ayak kısmına yerleşirler. Tabiatta ise bitkilerin üzerlerinde bekleyip, herhangi bir hayvan geçtiğinde üzerine zıplarlar.
Eğer bu evcil bir hayvan ise bunun üzerinde hızla çoğalırlar. Ardından ev içerisinde insanlara yapışabilirler. Hiçbir gıda maddesi almadan 8-9 ay hayatta kalabilirler. KKKA (Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi )hastalığı başta olmak üzere, birçok hastalık ve bakteri bulaştırırlar.
Barınma Alanları
Keneler, genellikle yeşil alanlarda, hayvanların bulunduğu yerlerde, yaşamları sürdürürler. Kan emme eylemlerini gerçekleştirdikten sonra kapı ve pencere pervazlarında ve zemin süpürgeliklerinde barınırlar.
Korunma İpuçları
Kenelerden korunmak zahmetli ve zor bir iştir. Periyodik uygulamalar sonrasında ancak iyi sonuç elde edilebilir. Evcil hayvanlar mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi bir firmadan profesyonel yardım almanız doğru olacaktır.
BELİRLİ DÖNEMLERDE YAYILANLAR
ÇİYAN
Fiziksel Özellikleri
Bu tür canlılar, genelde insanların yaşam alanlarına yakın yerlerde bulunurlar. Boyları, genellikle 5-6 cm olan canlılardır. Renkleri ise kahverengidir.
Yaşam Evreleri
Nem oranı yüksek alanlarda, hayatlarını sürdüren böceklerdir. Diğer böcekleri avlamak içinse karanlığı tercih ederler. Vücutları uzun olan tipleri hariç, iç mekanlarda az görülürler.
Barınma Alanları
Toprak yüzeyinde nemli alanlarda ve güvenli yerlerde hayatlarını sürdürürler. Yaşam alanlarımızda ise bodrum ve garajın yanı sıra kapı,pencere aralıklarında görülebilirler.
Korunma İpuçları
Dışarı alanda bitkilerin binadan uzak tutulması, bina dış yüzeyindeki yarıkların ve boşlukların kapatılması gereklidir.Yaşam alanlarınızı istilası durumunda Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir böcek ilaçlama firmasından destek almanız yararlı olacaktır.
KIRKAYAK
Fiziksel Özellikleri
Bu tür böcekler 4-5 cm boyundadır.Siyah ya da kahverengi renktedirler.
Yaşam Evreleri
Kırkayaklar, vücutlarında çok sayıda çift ayağa sahiptirler. Nemli bitkiler ve yaprak aralarındaki bitkisel gıdalarla yaşamlarını sürdürürler. Rutubeti çok fazla severler. Bu nedenle, genellikle bahçe gibi dış alanlarda bulunurlar. İç alanda çok fazla görülmezler. Uygun şartlar sağladığında, sayıları çok fazla olabilir.
Barınma Alanları
Yeşil alanlar, dökülmüş ve nemlenmiş yaprak araları,üst üste yığılmış malzeme altları bina dışındaki boşluk ve yarıklar en çok gizlendikleri bölümlerdir. Nem oranı yüksek bodrum ve garajlarda da sık rastlanırlar.
Korunma İpuçları
Yerleşim yerimizin etrafında biriken yığın tarzı malzemeleri uzaklaştırmak bina dış yüzeyindeki boşluk ve yarıkları izole etmek gerekir. Sayıları çok fazla arttığında göç etme eğilimleri düşünülerek periyodik olarak düzenli uygulama sağlanmalıdır.
ÇEKİRGE
Fiziksel Özellikleri
Çekirgelerin boyları 2,5-4 cm arasında değişmektedir. Siyah ve kahverengi renkleri mevcuttur. Zıplamasını kolaylaştıran, uzun bacaklara sahiptir.
Yaşam Evreleri
İç alanlarda pek fazla rastlanmasa da, gıda ve rutubet ihtiyaçları için yerleşebilirler. Çoğunlukla dış ortamlarda yaşarlar. Olgun hale gelenleri, uçabilme özelliklerini kullanarak ev içlerine girebilir. Dış yüzey boşluklarından faydalanarak içeri sızabilirler.
Barınma Alanları
Tabiatta en çok yeşil alanlarda bulunurlar.
Korunma İpuçları
Bu tür böcek türleriyle savunmaya geçmek için yaşam alanlarımızın etrafında onların konuşlanacağı yerleri ortadan kaldırmamız gerekir. Işığa duyarlı oldukları için onların hoşuna giden ışıklandırmalardan kaçınılmalıdır.
KULAĞAKAÇAN
Fiziksel Özellikleri
Boyları 2-3 cm arasında değişmektedir. Renkleri ise koyu kahverengidir. Vücutlarının arkasında kıskaçlar bulunur.
Yaşam Evreleri
Bu tür canlılar başka böcekleri yiyerek beslenirler. Bu böceklerden kurtulmak için iç alanda yapılan çalışmanın pek faydası olmaz.Dış alanda yapılan araştırmalar sonucu bulunan yuvalar, yok edilmelidir.Sayıları artmışsa eğer Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri gibi profesyonel bir böcek ilaçlama firmasından destek almanız doğru ve faydalı olacaktır.
Barınma Alanları
Ağaçların üzerinde bulundukları gibi zemin ve duvar yüzeyinde buldukları boşluk ve çatlaklara girerek yaşamlarını sürdürürler.
Korunma İpuçları
Bina dışındaki ve yüzeydeki yarık ve çatlaklar kapatılmalıdır. Yuvaları bulunmalı ve uygun görülen kimyasallarla mücadele edilerek sorun çözümlenmelidir.
GÜMÜŞÇÜN (GÜMÜŞ BÖCEĞİ)
Fiziksel Özellikleri
Boyları çok ufaktır. Yaklaşık olarak, 1-2,5 cm uzunluğunda değişir. Renkleri ise göz alıcı parlaklıkta gri veya gümüşümsü renktedir.
Yaşam Evreleri
Beslenmek için mantarları ve bitkisel besinleri, tercih ederler. Eşyalarımıza ev içerisinde bulunan evrak ve dökümanlara zarar verebilirler.Yüzeylerdeki boşluklara tavana ve ara kısımlara ilaçlama yapılması yoğunluğun azalmasını büyük ölçüde etkiler. Bu haşereler tamamen ortadan kaldırılması en zor türdür.
Barınma Alanları
Yüzeylerde bulunan boşluklarda yaşamlarını sürdürürler. Mantar küfünün olabileceği yerlerde garaj,depo,tavan, mutfak,banyo da görülebilirler.
Korunma İpuçları
Nemli ortamlarda baş edilmesi oldukça zordur. Nemin yoğun olduğu yerler bodrum,tavan arası ve kapı pencere pervazları süpürgelikler merdiven altları ilaç uygulamasına periyodik olarak tabi tutulmalıdır.
BELİRLİ DÖNEMLERDE YAYILANLAR (KEMİRGENLER)
ÇATI SIÇANI
Fiziksel Özellikleri
Boyları 20-30 cm civarındadır. Kahverengi ya da siyah renktedirler. Kuyrukları oldukça uzundur. Kulakları ise büyüktür. Yeşil alanlarda daha çok görülürler.İri olmaları nedeniyle evlerde fazla bulunmazlar.
Yaşam Evreleri
Bu tür çok sevilmez ve hatta birçok insanın tiksindiği bir canlı olarak bilinir. Kışa doğru yaşam alanlarımıza sadece soğuk nedeniyle değil, gıda ihtiyacını karşılamakta zorlandığı içinde girer. Çok iyi tırmanırlar. Kanalizasyon , baca gibi yerlerden evlerimize kadar girebilirler.
Barınma Alanları
Yeşil alanlarda arazilerin ve ağaçların bol olduğu yerlerde yaşarlar. Büyük oldukları için ev içlerinde çok gözükmezler.Yaşam alanlarımızın etrafında yuvalanırlar.
Korunma İpuçları
Bunlarla mücadelede en önemli yol, barınacakları ortamların ortadan kaldırılmasıdır. İç ve dış mekanda bulunan boşluklar metal parçacıklarla doldurulmalı ve yeniden kemirerek girmeleri engellenmelidir.Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, kış dönemlerinde yoğun olarak ortaya çıkan kemirgen problemlerinizde profesyonel olarak hizmet vererek koruyucu önlemler alınmasını sağlamaktadır.
NORVEÇ SIÇANI
Fiziksel Özellikleri
Boyları 20-30 cm aralığında değişir. Renkleri ise siyah ya da kahverengidir.
Yaşam Evreleri
Etrafımızda görmeyi istemediğimiz canlılardan olan fare türleri ve sıçanlar, genelde dış alanda yaşarlar.Fakat besin kaynaklarının tükenmesiyle, kışa doğru ev içlerine girmeye çalışırlar. Binaların dış yüzeylerindeki boşluklardan faydalanarak,sızmayı başarırlar.
Barınma Alanları
Yeşil alanlarda,bina çevrelerinde,ağaç olan bölgelerde sıklıkla rastlanabilirler. Olduça büyük oldukları için iç kısımlarda çok fazla görülmezler.
Korunma İpuçları
Bu canlıların kuşatmasından kurtulmak için yaşamlarını sürdürebilecekleri tüm boşluklar gerekirse tekrar kemirmelerini engellemek için metal dolgu kullanılarak kapatılmalıdır. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, sıçan ve fare problemlerinizde profesyonel olarak periyodik hizmet vermektedir.
EV (FINDIK) FARESİ
Fiziksel Özellikleri
Boyları 4-5 cm arasındadır. Renkleri ise gridir.Sayı olarak diğer fare türlerine nazaran daha fazladırlar. Gündelik yaşamımızda daha sık karşılaşırız.
Yaşam Evreleri
Bu tür canlılar yaşam alanlarımızda karşımıza çıktıklarında pek hoşlanabileceğimiz durumlar oluşturmazlar. Kemirgenler, kullandığımız eşyalara zarar vermelerinin yanı sıra, sağlık açısından da birçok hastalık faktörlerini de beraberlerinde getirirler.
Barınma Alanları
Yaşam alanımızda çok sık görmemizin nedeni, boylarının çok ufak oluşu ve yaşadığımız kapalı alanlara sızmada daha rahat olmalarıdır.0,5 cm’lik bir boşluktan dahi geçebilirler.
Korunma İpuçları
Farelerden korunmanın en önemli yolu bina içi ve dışındaki girebilecekleri tüm boşluklar kapatmaktır. Metal kapanlar ya da fare istasyonları kullanılarak yakalanabilirler. Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri ,kemirgenlerle ilgili özellikle kış aylarında yapılan periyodik servislerle koruyucu önlemler almaktadır.Tüm kemirgen problemlerinizde bizimle irtibata geçerek detaylı bilgi alabilir ve ücretsiz keşif hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Farmapest Böcek İlaçlama ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli,belge ve ilaçlarıyla sizlere her türlü haşere ve kemirgen sorunu çözümünde, çeşitli alternatifler sunabilecek,bilgi ve tecrübeye sahip kadrosuyla 7/24 hizmetinizdedir.